Club info

Historie

Jeka staat voor Jeugdig Enthousiasme Kan Alles. Honk- en Softbal Club Jeka, opgericht in 1960 door broeder Ferrerius. De vereniging kwam voort uit voetbalvereniging RKVV Jeka. Broeder Ferrerius wilde zijn jongens ook iets te bieden hebben tijdens de zomer. De voetbalvelden waren beschikbaar en hier begon de honkbalgeschiedenis van Hsc Jeka. In eerste instantie op het voetbalveld en via verschillende velden uiteindelijk op het huidige complex. Zoals iedere vereniging, die al meer dan 40 jaar bestaat heeft ook onze club een rijke historie!

In de 60-er jaren werd er voornamelijk in de vierde klasse gespeeld. Eind jaren ’60 werd de stijgende lijn ingezet, ze promoveerde naar de derde klasse. Van 1970 tot en met 1974 werd er in de derde klasse gespeeld, daarna, met wat onderbrekingen, was HSC Jeka een trouwe tweede klasser. Eind jaren ’80 werd er voornamelijk eerste klasse gespeeld, waarna de benaming werd veranderd in Hoofdklasse District, vergelijkbaar met de tweede klasse.
De jaren ’90 werd er goed gespeeld, maar een definitieve sprong naar de eerste klasse bleef uit.
In 2001 werd HSC Jeka kampioen en verbleef het 7 jaar in de Eerste klasse, waaruit het in 2008 degradeerde.
Nu speelt men wederom weer Eerste klasse.

HSC Jeka werd kampioen in 1966, 1968, 1978, 1980, 2001 en 2010.
In 2010 werd er net naast de titel Nederlands Kampioen Breedtesport gegrepen. Amsterdam Pirates was in een best of three te sterk. Thuis werd gewonnen met 7-6, uit werd er met 6-5 verloren en de beslissende wedstrijd in Amsterdam ging met 9-7 in de 10e inning verloren

Historie_1980

HSC JEKA 1980

Spelregels

Voor buitenstaanders is honkbal vaak een moeilijke sport om te begrijpen. De spelregels zijn niet net zo duidelijk als bij veel andere sporten. Dat maakt het honkbal niet alleen een stuk unieker, maar ook mooier. Meer informatie over de spelregels vind je op de website van de KNBSB, de Koninklijke Nederlandse Honk- en Softbalbond.

Organisatie

HSC Jeka wil een vereniging zijn waar een ieder zich thuis voelt, met de ambitie om op zo hoog mogelijk niveau de honk- en  softbalsport te beoefenen. Deze visie staat centraal binnen de organisatie van HSC Jeka. De vereniging bestaat uit een bestuur en diverse commissies. Meer hierover vind je onder het kopje  “bestuur en commissies”

Kleding

Honk- en softbal wordt gespeeld in een honkbalpak of uniform. Als je voor het eerst een uniform gaat aanschaffen heb je een aantal items nodig: het Jeka shirt, een onder-shirt, een honkbalbroek (met riem), een jeka pet en rode sokken. De jongens en mannen hebben buiten hun uniform ook een toque nodig ter bescherming van hun edele delen.